Opiskele muotia – niin Suomessa kuin maailmalla

stylisti

 

Muodin alan opiskelu on monelle nuorelle kaukainen haave, mutta onneksi nykypäivänä sen ei tarvitse jäädä haaveeksi. Muotiopinnot yleistyvät jatkuvasti, ja siihen on syynsä. Muodin alalla on hyvät työmahdollisuudet, ja opiskelun jälkeiset tulevaisuudennäkymät suorastaan kukoistavat. Alaa on mahdollista opiskella useissa yliopistoissa ympäri Eurooppaa, mutta myös täällä Suomen kamaralla.

Koulun ja opintoalan valinta riippuu totta kai siitä, minne ollaan tähtäämässä. Oletko kiinnostunut enemmän muodin suunnittelusta, markkinoinnista, vai kenties journalismista? Muotia pääsee opiskelemaan Suomessa ammattikorkeakoulussa sekä yliopistossa. Esimerkiksi Aalto-yliopisto tarjoaa yliopisto-opintoja muodin alalta. Aallosta valmistuu muodin alan oppinnoista taiteiden kandidaatiksi. Opinto-ohjelma vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta, ja keskittyy kokonaisvaltaisesti niin muodin suunnitteluun, kuin tuotantoprosessiin yleisestikin. Ohjelmasta valmistuttuaan on hyvät valmiudet korkeatasoiseen muodin suunnitteluun, sekä esimerkiksi opintojen jatkamiseen kansainvälisellä tasolla.

Lahden ammattikorkeakoulussa, eli LAMK:ssa voin puolestaan opiskella yksinomaan muodin suunnittelua, mikäli se on selvä kiinnostuskohteesi. Muodin suunnittelun opiskelu on palkitsevaa, ja se vaatii tietynlaista yrityshenkisyyttä ja hyviä ryhmätyötaitoja. Myös KYAMK:ssa Kouvolassa pääsee opiskelemaan muotoilijaksi, erikoistuen muotiin ja puvustukseen.

Suomessa on monia yksityisiä koulutuksia muotiin liittyen, joiden taso vaihtelee melko paljon. Esimerkiksi Helsinki Design School tarjoaa opintoja muodin markkinoinnista, ja International Model Agency järjestää erilaisia muotikursseja, esimerkiksi stylistin työhön suuntaaville. Myös Tampereen Styling academyssa on mahdollista opiskella stylistiksi.

Mikäli mielit lähteä ulkomaille, mahdollisuudet opiskeluun ovat rajattomat. Siksi saattaa tuntua vaikealta aloittaa etsimään opinto-ohjelmia. Niitä on lukematon määrä, joten kannattaa aloittaa päättämällä, minne haluaa mennä, ja mitä tarkalleen opiskella muodin parissa. Sitten voi aloittaa hakemisen. Tietoa ulkomailla muotia opiskelevista suomalaisistakin löytyy pilvin pimein, muun muassa artikkeleiden ja blogien muodossa. Blogit kertovat yleensä tarkalleen siitä, mitä opiskelu todellisuudessa on, joten voi olla hyvä idea lukea jonkun opiskelijan blogia, joka opiskelee ulkomailla, tai miksei Suomessakin, samaa alaa kuin sinä. Lontoo, Milano, ja Pariisi ovat tunnetusti Euroopan muotipääkaupunkeja, joten niissä opiskelumahdollisuuksia muodin alalla riittää varmasti. Yksi tunnetuimmista muodin alan oppilaitoksista on Central Saint Martins, joka sijaitsee Lontoossa.

Muodin opiskelu on todella innostavaa, mikäli siitä on kiinnostunut. Kannattaa siis tehdä sitä, mistä oikeasti nauttii, ja missä on hyvä. Jos valitset alan, jolla viihdyt, sinun ei tarvitse työskennellä päivääkään, sillä nautit työstäsi niin paljon. Suomessa monet ajattelee muodin opiskelua vielä monella tapaa merkityksettömänä, mutta sen ei kannata antaa lannistaa itseään, sillä muualla maailmassa osataan jo onneksi arvostaa muodin alaa, ja opintoja, ihan niin kuin kaikkea muutakin opiskelua. Ei vain muodin alan, vaan ylipäätään taiteiden alan arvostus on Suomessa todella köyhällä tasolla, joten parantamisen varaa löytyy, ja paljon. Muodin koulutuksen lisääntyminen Suomessa tekisi varmasti ihmeitä asenteille. Kuitenkin niin kauan kuin alalle ei ole tarpeeksi markkinaa, ja työpaikkoja, eivät koulutusmahdollisuudet luultavasti tule kasvamaan Suomessa. Tämä on ymmärrettävää, sillä on turhaa kouluttaa osaajia, joille ei ole töitä joka tapauksessa. Sen vuoksi suomalaiset tulevat jatkossakin kouluttautumaan alalle ulkomailla, jossa on myös paremmat työmahdollisuudet muodin alan osaajille.

Julkaistu
Kategoria(t): Uutiset