Alexander McQueen – Muotimaailman nuori lupaus

Alexander McQueen oli lupaava brittiläinen muotisuunnittelija, joka ehti saavuttaa paljon nuoresta iästään huolimatta. Suomessakin McQueen nousi otsikoihin vuonna 2010, kun suunnittelija päätyi tekemään itsemurhan masennuksen seurauksena. Traagisesta lopusta huolimatta McQueen oli yksi muotimaailman kurittomista pioneereista, ja tässä artikkelissa katsommenkin McQueenin aikaansaannoksia vuosien varrelta sekä hänen uraansa yleisesti.

 

alexandermcqueen

Ura muotisuunnittelijana

 

Alexander McQueen syntyi Lontoossa vuonna 1969. Hän alkoi haaveilla muotisuunnittelijan urasta jo varhain, valmistaen mekkoja siskoilleen. 16-vuotiaana McQueen lähti oppiin räätäliksi ja teki harjoitteluja eri paikoissa samalla opetellen suunnittelijan taitoja. Jo 20-vuotiaana hän pääsi työskentelemään kuuluisuuksille, kuten Prinssi Charlesille ja Mihail Gorbatsoville. McQueen jatkoi muotiopintoja Lontoossa ja vuosien varrella hän suunnitteli esimerkiksi David Bowien kiertueasut vuosina 1996-1997 ja asuja islantilaiselle laulajalle Björkille.

 

McQueen oli nuorin suunnittelija, joka on ikinä voittanut tittelin ”Vuoden Brittiläinen Suunnittelija” ja hän veikin palkinnon neljä kertaa. Hän työskenteli mm. Givenchyn muotitalolle, Pumalle sekä Guccille sekä loi mallistoja myös omalla nimellään.

 

 

Luomukset

 

Alkutaipaleella McQueenin mallistot olivat shokeeravia, mikä johtikin suunnittelijan maineeseen muotimaailman villikkona. McQueenin näytökset olivat aina näyttäviä niin hyvässä kuin pahassa ja hän käytti suunnitteluissaan esimerkiksi pääkalloja sekä muita dramaattisia efektejä.

 

mcqueenshoes

McQueenin tunnetuimpia vaatteita ovat varmastikin ns. bumsterit, eli matalavyötäröiset housut, jotka toivat suunnittelijalle julkisuutta ympäri maailmaa, mutta ne jäivät nopeasti pois muodista etenkin 2000-luvulle saavuttaessa. McQueenin luomukset olivat hyvin mielikuvituksellisia ja vaikuttavia aina kengistä lähtien. Oikealla näkyykin tunnetuimpia McQueenin suunnittelemia kenkämalleja, ja kuten näkyy, ne herättävät huomiota niin muodollaan kuin materiaalillaankin.

 

 

mcqueenskullKuten mainittu, McQueen käytti pääkallokuviota vaatteissaan. Erityisesti pääkalloilla koristeltu huivi keräsi paljon huomiota ja se nähtiin myös monen julkimonkin yllä. Sitä kopioitiin myös paljon myöhempinä vuosina, mutta yksikään niistä ei yltänyt samalle tasolle.

 

Moni jäi suremaan McQueenin äkillistä poismenoa. Hautajaiset järjestettiin helmikuussa 2010, ja moni vieras kunnioitti McQueenin muistoa hänen luomuksillaan.(Lue Harper’s Bazaar -lehden juttu hautajaisista.) Suunnittelija on poissa, mutta hänen vaatteensa elävät yhä.

Julkaistu
Kategoria(t): Uutiset