Yleinen virhe miesten pukeutumisessa juhliin on liian räikeän tai muuten väärän värisen puvun valitseminen, kun juhlan pukukoodin oletuksena on tumma puku. On paljon ihmisiä, jotka eivät ymmärrä asun värin merkitystä ja ajattelevat, että puvun suhteen on juhlasta riippumatta liikkumavaraa ja että ei ole merkitystä, tuleeko paikalle tummassa puvussa tai vaikkapa limen värinen takki päällään.
Luovuus on monessa tilanteessa hyvästä ja osoittaa persoonallisuutta, mutta väärä valinta väärässä tilaisuudessa antaa vaatteiden kantajasta erittäin tökerön kuvan ja pahimmassa tapauksessa jopa pääsy tilaisuuteen saatetaan evätä. Säännöt eivät nykyään ole enää läheskään yhtä tiukkoja, kuin takavuosina, mutta ne ovat kuitenkin edelleen olemassa. Tässä artikkelissa kerromme, missä tilanteissa tavallisesti kannattaa pukea päälle tumma puku, ja missä tilanteissa se ei ole tarpeen.
Hautajaisiin ehdottomasti tumma puku
Hautajaiset ovat surujuhla, joissa kunnioitetaan vainajan elämää ja surraan hänen menehtymistään. Musta on surun väri ja hautajaisissa pukeutumisen tulee olla hillittyä. Miehen pukeutuminen tulee olla tummaa ja kokonaisuuden täydentää ehdottomasti myös musta solmio. Muun värinen puvuntakki hautajaisiin on räikeä etikettivirhe ja vainajan läheiset saattavat ottaa muun värisessä, varsinkin räikeässä, puvussa paikalle saapumisen jopa loukkauksena heitä ja menehtynyttä kohtaan. Kukaan tuskin tulee kirkon ovelta kääntämään, vaikka takki olisi violetti tai pinkki, mutta pahaa mieltä ja keskustelua tällainen valinta aiheuttaa varmasti.
Rennot juhlat ja kokoontumiset
Rentoja juhlia ja kokoontumisia ovat esimerkiksi grillijuhlat tai keilaillat kavereiden kanssa. Jos näihin tulee hienosti pukeutuneena tummassa puvussa, joutuu helposti naurunalaiseksi tai ainakin keskustelunaiheeksi. Onkin siis paha virhe ylipukeutua tällaiseen tapahtumaan ja monesti puvussa oleminen on näissä tilanteissa myös fyysisesti epämukavaa, jos suuntana on keilahalli, karting-rata tai suomi kasino.
Rentoon juhlaan kuuluu yleensä rento pukeutuminenkin, eikä suurimmalla osalla vieraista ole minkäänlaista pukua mukana.
Muodollista pukeutumista edellyttävät juhlat
Jos juhlakutsussa edellytetään muodollista pukeutumista, odotetaan, että miehellä on tumma puku. Tämän puvun yhteyteen kuuluu myös musta tai ainakin tumma solmio. Vaalean tai räikeän värisen puvun käyttäminen tällaisissa juhlissa on vakava pukukoodirikkomus ja pahimmillaan tällainen voi estää pääsyn koko juhlaan. Takavuosina oli selvä juttu, että väärällä puvulla ei ole gaalaan tai muuhun juhlaan asiaa, mutta nykyisin käytännöt ovat muuttuneet ja on hyvin mahdollista, että pääset silti juhlaan mukaan. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että tumma puku olisi kannattanut pukea.
Kello 18 jälkeen alkavat juhlat
Jos kutsusta puuttuu pukeutumisohje tai olet kadottanut kutsun, niin ei hätää. Mikäli kyseessä on kuitenkin arvokas tilaisuus, on yleinen nyrkkisääntö, että iltajuhlissa pukukoodi on tumma puku, johon kuuluu myös tumma tai musta solmio. Näin ollen voit hyvillä mielin pukea tumman puvun päälle, jos juhla alkaa kello 18 jälkeen.
Ennen klo 18 alkavat juhlat
Juhlatilaisuuksissa, jotka alkavat aamulla tai päivällä, on yleensä rennompi pukukoodi, eikä tummaa pukua edellytetä. Varsinkin kesäisin tumma puku voi olla tällaisissa juhlissa jopa väärä valinta ja vaaleampaa vaatetusta suositaan. Tämä koskee myös päiväaikaan aloitettavia häitä, joissa yleinen pukeutumisvirhe on tumma puku. Varmuuden vuoksi kannattaa kuitenkin varmistaa tällöinkin pukukoodiodotukset, jos juhlan järjestäjä on tarkoittanut alkamisajankohdasta riippumatta pukeutumisen olevan muodollinen. On tärkeää muistaa, että näissäkin tilaisuuksissa liian värikäs tai kuviollinen puku voi silti olla etikettivirhe.
Oopperat ja baletit
Oopperat ja baletit ovat kultturillisia tapahtumia, joihin yleensä odotetaan muodollista pukeutumista. Sama voi päteä myös teatteriesityksiin tietyissä tapauksissa, kuten suurissa ensi-illoissa. Oopperaan ja balettiin mennessä tumma puku on varma valinta myös silloin, jos et ole varma, edellytetäänkö tällaista pukeutumista.
Konsertit, urheilutapahtumat ja teatteriesitykset
Yleisesti ottaen teatteriesityksiä ei pidetä niin erityisluontoisina tapahtumina, että muodollista pukeutumista edellytettäisiin. Myöskään konsertteihin ja urheilutapahtumiin ei erikseen tarvitse sonnustautua pukuun ja jos näin kuitenkin tekee, voi värityksen suhteen olla halutessaan varsin luova. Poikkeuksena saattavat olla urheiluun liittyvät gaalatapahtumat, joissa joskus on pukukoodi voimassa, vaikka gaalan osana jatkettaisiin ottelun tai kilpailun seuraamista.
Business-tapaamiset ja kokoukset
Tyylikäs pukeutuminen on usein edelleen tärkeää liike-elämässä, vaikka myös siellä on menty rennompaan suuntaan takavuosien menosta. Jos tapaamisten ja kokousten muut jäsenet eivät kuitenkaan ole erityisen tuttuja tai tapaamisen luonne on muuten virallinen, on järkevää pukeutua siististi tilaisuuteen. Tummaa pukua ei kuitenkaan tavallisesti näissä odoteta, eli mikä tahansa kokonaisuuteen sopiva siisti puku. On kuitenkin huomattavaa, että Simpsons- tai Harald Hirmuinen -solmiolla koristeltu pukukokonaisuus ei todennäköisesti ole oikea valinta myöskään business-tapaamiseen.
Yhteenveto
Kuten tästä artikkelista näkee, on yhä edelleen monessa tilanteessa tärkeää, millä tavalla pukeutuneena tilaisuuteen saapuu. Täysin onnistunut ja tyylikäs asukokonaisuus voi mennä pilalle, mikäli valitsee väärän värisen puvuntakin tai edes solmion tilaisuuden luonteeseen nähden. Jos kutsussa ei esimerkiksi mitään mainintaa pukeutumisesta ole ja et muuten tiedä millaista pukeutumista odotetaan, kannattaa rohkeasti kysyä tilaisuuden järjestäjältä tai joltain muulta asiasta paremmin tietävältä.
Kysyminen saattaa tuntua hetkellisesti nololta, mutta vielä huomattavasti nolompaa on saapua paikalle täysin väärin pukeutuneena ja huomata, että jotenkin kaikki muut vieraat ovat osanneet pukeutua tilaisuuteen oikealla tavalla. Väärin pukeutunut henkilö pistää silmään tällaisessa tilaisuudessa ja nolous kestää varmasti pidempään.